Geschiedenis

Pure historie in Etten-Leur.

Dit unieke en karakteristieke pand met een rijke geschiedenis is een lust voor het oog. Het pand dateert uit 1571 en is daardoor als Rijksmonument geklasseerd. Vermoedelijk is dit pand als enige bij de grote brand in 1584 van de kerk en andere panden, gespaard gebleven. Hierdoor mogen we aannemen dat het één van de belangrijkste herbergen uit die tijd was. Naast herberg diende het pand ook als bierbrouwerij en later ook als woning.

Tijdens de renovatie zullen de karakteristieke bouwelementen van de woning behouden worden. De voorzijde en achterzijde van het pand zullen eveneens volledig in ere herstelt worden.

1571

Het pand dateert uit 1571 en in het oudste verpondingsboek van de vrijheid van Etten wordt de naam Witte Winthont aangetroffen. Het pand was een van de vroegste herbergen in de kom van het dorp van Etten.

1584

Vermoedelijk is het pand bij de grote brand in 1584 van de kerk en andere gebouwen, als enige gespaard gebleven. De namen van verschillende andere panden zijn daarna doorgehaald, wat inhoudt dat deze zijn verdwenen.

1633

Omdat het ‘vreijheijtshuijs’ was afgebrand, werden er in dit pand allerlei zaken afgehandeld en vele verteringen gedaan door de magistraat van Etten. We mogen aannemen dat het één van de belangrijkste herbergen uit die tijd was. Daarbij tonen bronnen uit 1633 aan dat het pand ook een bierbrouwerij was.

1889

Naast herberg en bierbrouwerij fungeerde het pand later ook als woning voor dokter Pieter Vermast en zijn gezin. Van 1889 tot 1917 werd het pand bewoond door de familie Vermast.

2022

In 2022 zijn er aanvragen ingediend om in dit Rijksmonument 5 luxe huur appartementen te bouwen, met behoud van de karakteristieke bouwelementen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het transformeren en restaureren van het pand enige tijd in beslag nemen. We verwachten de eerste bewoners vanaf begin 2023 te mogen verwelkomen.

1571

1584

1633

1889

2022